Musetelul

Este o planta erbacee, anuala, foarte raspandita pe langa drumuri, pe marginea ogoarelor si pe langa locuintele oamenilor. Musetelul este cultivat in zonele favorabile: Transilvania, Banat, Muntenia si Moldova.
Este o specie relativ scunda, mult ramificata. Musetelul infloreste continuu incepand cu luna mai pana la sfarsitul lunii iulie.

  • Produsul vegetal folosit:

Capitulele florale  cu pedunculul lung de cel mult 1 cm, recoltate pe timp insorit, dupa ce s-a ridicat roua. Se usuca la umbra, in strat subtire, iar produsul are miros specific, aromat puternic, gustul fiind usor amarui.

  • Actiune farmacologica a musetelului

    musetel - beneficii si utilizari - tratamente cu musetel

Datorita principiilor active (ulei volatil)  florile de musetel au proprietati: antispastice, antiinflamatoare, cicatrizante, stomahice, analgezice, antiseptice si antihistaminice.

  • Intrebuintari

Intern: sub forma de infuzie 1-5 g%, florile de musetel se folosesc ca sedativ, carminativ, antispasmodic, in cistitele purulente dovedindu-se analgezice, antiseptice si antiinflamatoare. Se beau 1-2 cani de ceai pe zi dupa mesele principale.
Extern:  ca infuzie si ca decoct se utilizeaza in dermatologie in tratamentul paradontozelor (sub forma de gargara). In arsuri se foloseste uleiul de musetel.